Woensdag 16 maart jl. ben ik op fieldtrip naar de Efteling geweest. Ik had al veel verhalen over de Efteling gehoord met betrekking tot stages en evenementen die daar georganiseerd worden dat ik het nu weleens allemaal duidelijk op een rijtje wilde hebben. Voordat ik ging stond ik overal voor open ondanks het feit dat ik niet helemaal weg ben van ‘om het hoekje kijken’. En ben dus ook met ene nuchtere blik hier naartoe gegaan. Eenmaal hier aangekomen werden we hartelijk ontvangen met broodjes en wat te drinken en kregen we een presentatie van hoe alles in zijn werk gaat. Ook kwamen alle stages aanbod en waren er drie stagiaires die vertelde over hun stage.
Na deze presentatie ben ik er wel achter gekomen dat de Efteling niet de plaats is waar ik mijn stage wil gaan lopen en ben ik blij dat ik mee ben geweest op deze Fieldtrip.
Hoe zit de organisatie precies in elkaar?
De Efteling heeft een erg groot personeelsbestand waar alle soorten personeel onder vallen. De directeur maar ook de mensen die schoonmaken. Het totalen personeelsbestand bestaat uit ca. 2000 werknemers.
De visie en missie is samen in een woord samen te vatten; Betovering. Het doel waar de Efteling naar streeft is om ervoor te zorgen dat haar bezoekers een dag zullen beleven vol betovering hier wordt het personeel dan ook op getraind door middel van het 10 hoofdkwaliteiten die zij over moeten brengen aan de bezoekers. Betrouwbaar - Energiek – Representatief – Veilig – Trots – Ondernemend – Inlevend Naturel – Gastgericht. Veel informatiestromen worden ook op deze manier overgebracht alles gaat via een betovering.
Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/ of specialisatie van jou keuze in?
In mijn specialisatiekeuze heb ik niet bewust gekozen voor Theme Park Management maar vooral voor de multifunctionaliteit van gebouwen, locaties en terreinen. Hieraan voldoet de Efteling. Zij heeft erg veel verschillende dingen op een terrein voor alle soorten doelgroepen. Daarnaast is de Efteling een van de enige parken die is bezocht door de gemiddelde Nederlander in de vrijetijdssector.
Wat valt je op aan de organisatie?
Alles is in thema om de bezoeker een bijzondere belevenis te geven. Overal hoor je een muziekje, is een attribuut verstopt of iets dergelijks. Dit zie je niet in veel parken.
Wat doet de organisatie goed?
Het inspelen op wat de bezoekers willen. Er worden telkens nieuwe attracties gebouwd om weer met iets nieuws te komen om men weer enthousiast te maken nog een keer te komen. Ook is er voor elke doelgroep iets te vinden.
Wat doet de organisatie minder goed?
De organisatie is allemaal geheel in thema maar niet van alles op de hoogte. Zo heb ik een aantal keer iemand de weg gevraagd en deze wisten ze niet allemaal, iets wat mij wel erg essentieel lijkt in een attractiepark als medewerker. Het communiceren met elkaar en van alles op de hoogte zijn ontbreekt soms een beetje in mijn ogen.
Waar zie je verbeterpunten?
Bij het vorige puntje heb ik beschreven dat niet iedereen overal van op de hoogte is, dit zie ik direct ook als een verbeterpunt. Zorg dat iedereen alles weet wat nodig is om de gasten te kunnen helpen.
Zou je werkzaam willen zijn bij de organisatie? Waarom wel/ niet?
Niet in het park wel achter de schermen met bedenken van nieuwe ideeën om mensen nog meer herhaalbezoeken te laten plegen. In het park zelf voel ik me voor een dagje thuis maar ik zal niet altijd in een ‘zweverige’ wereld als de Efteling mezelf op me gemak voelen. Dat is niet waar mijn uiteindelijke doel ligt.
Sprak een bepaalde functie of rol binnen de organisatie aan?
Ik ben geen directe functie of rol tegen gekomen die mij erg aansprak.
Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?
Dat je ook het geen aan moet gaan waar je eigenlijk al ene vooroordeel over hebt om dit achter de schermen toch eens goed te bekijken. Er speelt zich veel meer af dan een bezoeker door heeft.
Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Door deze fieldtrip ben ik er nog verder achter gekomen waar ik liever wel en niet terecht wil komen later. Ik heb gezien dat dit niet helemaal mijn ding is. Ik ben dus ook blij geweest dat ik hier ben geweest om zo een goed oordeel te kunnen vormen.